Speedway

SONY DSC

En form av rundbanesporten är speedway. Man kör på en bana som ofta är doserad och har ett underlag av grus och lera eller lerskiffer. Banan är nästan helt rund och 300-400 meter lång. Motorcyklarna är speciella maskiner på 500 kubik som utvecklar minst 60 hästkrafter för seniorer. De har heller ingen växellåda eller broms så det som gäller är att ligga i. Tuffa fighter utspelas mellan förarna och närkontakt förekommer ofta. Man ligger nästan ner och man har kroppskontakt med underlaget. Cyklarna vrids så att framhjulet går parallellt med banan medan resten av cykeln centrifugeras ut vinkelrätt mot banans kanter. Det är en tuff sport med tuffa utövare.

För att köra speedway måste man ha en speedwaymaskin. De finns i lite olika utföranden beroende på åldersgruppen man tillhör. Dessutom måste man ha adekvat skyddsutrustning som ryggskydd, skyddsoverall och stövlar med en för speedway speciell så kallad släpsko för vänsterfoten, handskar och hjälm. Samt ta licens.

Man kör individuella tävlingar då man startar fyra förare åt gången, ibland sex förare, eller lagtävlingar då det kan vara så många som sexton förare fördelade på två lag. En lagtävling körs i fjorton heat plus final. Man kör på poäng och poängfördelningen går till så att vinnaren får tre poäng, tvåan två och trean ett poäng. Det är dock inte fullt så enkelt för det finns en del specialregler för poängräkningen.

Reglerna för själva motorcykeln har satts av FIM (internationella motorcykelförbundet) i regelverket; “Track Racing Technical Rules” och säger att motorcyklarna måste:

  • Använda en encylindrig fyrtaktsmotor med ett tändstift och en förgasare och en max-kapacitet på 500 kubik.
  • Väga minst 77 kilo.
  • Drivas på ren metanol.
  • Ha en godkänd ljuddämpare

De får inte:

  • Tillverkas av titan.
  • Använda keramiska delar som är oskyddade.
  • Ha bromsar.
  • Använda elektroniska motorstyrdelar.

Det första speedwayloppet kördes på Wembley i London redan 1936 och har sedan dess utvecklats till den popularitet speedway har idag. Polen, Sverige och England kör de största speedwayligorna men sporten utövas även i andra länder. Inte helt förvånande har Sverige rönt stora framgångar internationellt inom sporten och killar som Tony Richardsson och Ove Fundin har blivit världsmästare sex respektive fem gånger.

Trots ljuddämparna så är maskinerna väldigt högljudda och i de större städerna finns knappt några banor just på grund av detta. I ett flertal mindre orter finner man dock banor och en välmående speedwaykultur.