Roadracing

3motosa

Roadracing utmärks av höga hastigheter och svängar där förarna nästan skrapar sina knän i kurvorna, något de faktiskt gör ibland. Ursprungligen kördes roadracing på vanliga landsvägar och det förekommer än idag. På Isle Of Man arrangeras en berömd roadracing-tävling som tyvärr inbjuder till en del allvarliga olyckor (Denna form kallas “Real Roadracing”). Säkerheten har gjort att man i huvudsak tävlar på slutna asfaltbanor som bland annat innehåller så kallade avåkningszoner med mjukare material som syftar till att begränsa skadorna vid avåkningar. En bana mäter vanligtvis 2-4 kilometer och läggs med både höger- och vänsterkurvor samt rakor.

I Sverige besiktigas banorna av SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) och klubbarna går i god för att säkerheten upprätthålls på riktigt sätt. Det finns även sjukvårdare på plats om olyckan trots det rigorösa regelverket skulle vara framme. Svenska banor skiljer sig en del mot europeiska banor men gemensamt är att banorna ska förmedla känslan av att åka på landsväg.

Utrustningen är hårt reglerad och det är obligatoriskt med specialhjälm, handskar, skinnställ, stövlar och ryggskydd. Dagens tekniska utveckling gör också att säkerheten för förarna blir bättre och bättre. Utrustning och motorcyklar besiktigas före varje tävling.

I en tävling startar förarna i en kö som baseras på tidigare tider – tidskvalificering – och den förare som efter ett visst antal varv korsar mållinjen först vinner. Det finns många klasser som indelas efter förarnas ålder och maskinernas kraftfullhet. I klassen Superbike tävlas det med bågar på upp till 1200 kubik. Då snackar man racing.

För att få ansöka om licens måste föraren ha kunskap om både körteknik, regler och signaler. Efter en godkänd teorikurs och körprov kan man ansöka. Licensen innehåller även försäkring och det finns olika nivåer på licenserna.

Internationellt är sporten också stor och många svenska stjärnor lyser på världsmästarhimlen och det finns ett flertal svenskar som är på väg.

Sporten innehåller också lite udda former, till exempel roadracing med sidovagn som är en fascinerande upplevelse. Även miljötänket märks inom sporten med ett stigande deltagande av el-motorcyklar, motorer som går på miljöbränslen plus att återvinningen av motorcyklarnas delar är mycket stor.

En sport värd att anamma!