Motorsport i Sverige

Hayden Paddon and John Kennard, Hyundai i20 WRC, Hyundai Motorsport
Intresset för motorsport i Sverige har sjunkit en del men vi kommer att få se en ökning framöver. Anledningen till att intresset sjunkit är att vi just nu inte har några stora svenska namn på internationell nivå. Ser vi genom tiderna så har dessa personer alltid haft en betydande roll för att få olika motorsporter att växa sig större i landet. En god tillväxt med många lovande förare och skolor som producerar fram kommande stjärnor åt oss finns. Självklart krävs det mycket talang också för att hamna bland de främsta men ser vi på Sverige och vår tradition så finns det en del stora namn även hos oss. Vi måste lägga in i ekvationen att vi inte har så många invånare i jämförelse med en del andra länder, men vi är duktiga på det vi tar oss an.

Svenska förare genom tiderna

En av de största vi haft i Sverige är naturligtvis Ronnie Petersson som dog efter en startkrasch eller snarare vid operationen efter kraschen. Andra namn som Stefan Johansson eller Lill-Lövis som vi kallar honom har hjälpt till att väcka intresset för formel 1 i våra svenska hushåll. Han var en duktig förare och god ambassadör för sporten och får vi fler förare som honom så kommer sporten vara säkrad i Sverige många år till. Inom rally finns många kända namn och de mest kända vi har är Björn Waldegård och Stig Blomqvist som båda varit världsmästare. Stig är nog den som gjort mest för svensk rally genom tiderna med sin långa karriär och de strapatser som gjordes över hela världen. Rallycross är vi den mest framgångsrika nationen inom och namn som Kenneth Hansen och Per Eklund faller på tungan direkt. Går vi sedan in på speedway finns här en person som vi alla känner, nämligen Tony Rickardsson, men det fanns andra som banade väg för sporten innan Tony, som Ove Fundin, Björn Knutsson, Anders Michanek och Per Jonsson. Senaste stjärnan efter Tony är Andreas Jonsson som har tagit tre Grand Prix-segrar i karriären.

Vi väntar med spänning på vad framtiden har att erbjuda oss oavsett motorsport. Nu ligger vi och kör med treans växel på högvarv men för att peta upp sporten på sjätte växeln behöver vi stötta motorsporten, så ta i och kämpa på.