Motocross

3motoc

Motocross är en mycket populär tävlingsform inom motorcykelsporten. På åttiotalet formligen exploderade intresset och det kom till tusentals nya utövare i åldrarna 12-16 år. De flesta torde ha haft eller har någon granne i kvarteret vars barn sitter och skruvar på en motocrossmaskin av något slag. Även utom tävlingar och förbund så förekommer en hel del amatörer som smyger sig iväg till grusgropar och andra passande ställen för att crossa lite.

Att köra tävlingar är dock det roligaste och vill man börja med den här utomordentligt roliga sporten så går man med i en SVEMO-ansluten klubb där man från 12 år kör upp på licens. Är man under 12 kan man gå en så kallad Guldhjälmsutbildning i sin klubb och få Guldhjälmslicens, vilken innebär att man får rätt att delta i knattetävlingar.

Motocrossen innehåller många olika klasser för olika maskiner och åldrar och det har även tillkommit en egen klass för tjejer som fick svensk mästerskapsstatus 2004. Banorna är lagda med ett kuperat underlag av sand, grus och jord med många snäva kurvor och hopp i olika storlekar.

Tävlingarna består av ett antal heat och ett heat körs i 35 minuter plus två varv på elitnivå. På ungdomselitnivå gäller 20 minuter plus två varv. I snitt tar ett varv ungefär två minuter.

Man häpnas av skickligheten många förare visar när de flyger över pucklarna på banan. Någon visar modet genom att fräckt flyga över två på en gång. Publiken jublar och motorerna får öronen att fladdra. Det är sannerligen en spännande och fartig sport så man förstår att så många vill ägna sig åt den. Det krävs naturligtvis ett högt säkerhetstänkande och den personliga utrustningen består av specialhjälm, handskar, kängor, bröst/axelskydd och ibland ryggskydd. Säkerhetsreglerna är det SVEMO som utarbetar.

Internationellt så arrangeras världsmästerskap i olika länder med FIM (Internationella Motorcykelförbundet) som huvudman och Motocross Des Nations är FIM´s äldsta världsmästerskap. Inledningsvis körs en massa deltävlingar världen över och i Sverige arrangeras deltävlingarna till VM i Uddevalla.

Sverige har genom åren format många goda crossåkare och har vunnit en hel del världsmästerskap. Med dagens intresse kommer det garanterat bli fler svenska världsmästare framöver.