Karting

3kart

Det är många kända motorsportsutövare som börjat sin karriär med karting. Nämnas kan bland andra Ronnie Peterson. Redan som sjuåring kan man sätta sig bakom ratten och ha kul. Det är då små kartar med små motorer men upplevelsen är stor och inte sällan väcker det intresset för motorsport. Många fortsätter med karting och avancerar inom klasserna medan andra börjar med tyngre motorsport. Det råder i alla fall ingen tvekan om att kartingen är en suverän inkörsport till motorsportens vrålande motorer, svedda däck och hisnande hastigheter. Det är också en förhållandevis billig nybörjarsport.

Kartingen är också populär hos gemene man i form av så kallade hyrkarts – mindre konstruktioner ofta med gräsklipparmotorer och ibland med skyddande stålbur eller bågar, som man kan hyra på många ställen runt om i landet. En barnfamilj (eller för den delen ett lekfullt vuxet kompisgäng) kan utan problem tillbringa en eftermiddag på en hyrbana. Tiden räcker liksom inte till.

Det finns många klasser i karting, från små karts med cylindervolym på 60 cm3 till de större tävlingskartarna med cylindervolym på 250 cm3. Som i varje sport med självaktning finns det också några monsterkreationer som karten i SuperVkart med cylindervolym på 650 cm3.

Tävlingarna är mycket spännande. Ett trettiotal förare startar i klunga på en asfalterad bana med snäva höger- och vänstersvängar och en eller flera raksträckor. På rakorna kan hastigheten komma upp i över 100 km/timme. Kartarna ligger bara få centimeter från varandra och intensiteten i heaten är påfallande.

Sverige har tre stora tävlingsserier – Mellansvenska Kartracing Serien (MKR), Norrlandscupen (NC) och Sydsvenska Karting Champion Cup (SKCC). För att tävla måste man ta licens i vilken det ingår försäkring. Licensen innehåller en teorikurs plus uppkörning.

En sport som har egen status men som ändå kan nämnas i sammanhanget är crosskart, som kan sägas vara en hybrid mellan karting och rallycross. Det är små ettriga maskiner med en stötsäker rörram med en plastkaross. Ofta körs tävlingarna på rallycrossbanor, tre eller fyra varv och publiken utlovas en snabb, hetsig och adrenalinfylld tävlingsupplevelse. Sporten har format många kända förare som gått vidare till sporter som rally och rallycross.