Enduro

3endo

Om leriga banor, mekande och hög fart i terräng lockar så är Enduro en motorcykelsport som rekommenderas. Enduro kommer från engelskans Endure/Endurance och betyder uthållighet. Uthållighet är en egenskap som krävs i denna tuffa sport där inte bara banorna är långa, utan förarna måste dessutom serva, meka och reparera sina motorcyklar själva under tävlingens gång, något som kräver en väldigt taktisk körteknik.

Det finns två tävlingsformer – Typ 1 och Typ 2.

I Typ 1 kör man långa sträckor i terräng med stora inslag av svår framkomlighet som lera, bäckar, tät skog, steniga områden och så vidare. En svensk klassisk Typ 1-tävling kallas “Novemberkåsan” och körs årligen i olika orter med en utlagd bana på cirka 10 mil. Man kör ett varv på dagen och två varv på natten så den sammanlagda tävlingssträckan blir 30 mil. Man behöver inte vara raketforskare för att inse att tävlingen är stentuff. Tävlingen mäter tid och innehåller moment med tidkort, tidkontroller, specialsträckor och transportsträckor.

Typ 2 har man inga tidkontroller och tävlingen körs ett eller flera varv på en sluten bana. De senaste tio åren har populariteten för den formen ökat stort och de största svenska loppen kallas “Gotland Grand National” och “Ränneslättsloppet”.

Man använder fordon som påminner om Crossmotorcyklar men inte lika hårt trimmade. Kubiken ligger oftast mellan 125 och 500. Man måste också ha en del utrustning för säkerheten som en specialhjälm med kraftigt, inbyggt käk/tandskydd, adekvata kängor, bröst/skulderskydd och även ryggskydd rekommenderas.

Tävlingar i typ 2 kan man köra utan registrerad motorcykel och körkort (dock krävs licens) men i typ 1 som ofta har passager på allmän väg måste motorcykeln vara enduro-registrerad och det krävs också körkort samt licens.

Licenser till Enduro och andra motorcykelsporter utfärdas av Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) och innehåller bland annat utbildning och försäkring.

Internationellt anordnas tävlingar varje år WEC (World Enduro Championship). Årligen sedan 1913 anordnas också International Sixdays Enduro eller kort och gott – Sixdays. Den arrangeras av FIM och tävlingen har en totalsträcka på 140 mil som avverkas under sex dagar. Man kör sju timmar om dagen och sträckorna inkluderar också specialprov inom enduro eller cross.