Dragracing

Motorsporten dragracing är en form av biltävling där två specialbyggda bilar med väldigt kraftfulla motorer tävlar om vem som snabbast kör en viss raksträcka. Raksträckan är oftast cirka 200, 300 eller 400 meter lång men det finns även andra sträckor (sträckorna bygger på delar av en engelsk mile – 1 609,344 meter). Bilarna startar från stillastående och accelererar till mållinjen då dom inte sällan kommit upp i hastigheter på mellan 300-500 km/timme. Då hastigheterna är så höga tar man ofta hjälp av en bromsskärm, liknande en fallskärm, som fälls ut bakom bilen. Det gäller att inte något går galet i de hastigheter det är frågan om, så säkerheten spelar en viktig roll.

333333

Att tävlingsformen är populär, både i Sverige och övriga världen, råder ingen tvekan om. Det finns många klasser inom dragracingen och man kan börja redan som 8-åring (juniordragster) i mindre bilar med motorer som kommer upp i 70 km/timmen.

Den kraftfullaste klassen kallas Top Fuel Dragster och körs i de flesta fall på en sträcka som mäter 1000 fot (304,8 meter). Dessa kraftpaket till bilar har V8-motorer som utvecklar upp till 8 500 hästkrafter och kör på en bränsleblandning bestående av mestadels nitrometan och en mindre del metanol. Motorerna måste byggas om fullständigt efter varje lopp på grund av de starka krafter som sliter på motordelarna.

Inom vissa klasser används ett begrepp som kallas breakout som i stora drag innebär att det finns en gräns, ett visst antal sekunder, som man inte får köra under. Det medför säkerhetsvinster och mer spännande tävlingar där man måste finlira mer för att vinna. Kostnaderna för de tävlande blir också rimligare med det systemet.

Mellan minsta och största klassen finns en rad olika bilar och motorer. Allt från omgjorda gatubilar till tuffingar som nästan ligger på Top Fuel Dragster-nivå. I Sverige finns det både specialbyggda vägar (Lindesberg) som kan spärras av och användas till drag-tävlingar, anlagda banor samt många flygfält som också används i tävlingssyfte.

På Svenska Bilsportförbundets (SBF) hemsida kan man läsa om alla klasserna, säkerhetsbestämmelserna, tävlingarna, gällande rekord, hur man tar licens om man vill börja tävla och mycket annat.