Bilsport

Tävlingar med bilar av olika slag finns i ett otal varianter, alla underkategorier till bilsport som i sin tur är underkategori till motorsport. De största underkategorierna är rally och racing. Rally utförs på alla former av underlag som grusvägar, asfaltsvägar, snö och sand. Förarna kör mellan olika punkter och det avgörande är tiden mellan punkterna som i slutet räknas ihop. Bilarna startar också en i taget så det är inte första fronten över mållinjen som gäller även om bilarna kan komma i närkontakt med varandra ibland. En rallyform där man kör i landskap utan direkta vägar, som till exempel i en öken, kallas rally raid och den mest kända tävlingen inom rally raid är Dakarrallyt. I Sverige hålls varje februari en stor, publiklockande, rallytävling i dom värmländska skogarna.

Racing körs till skillnad från rally endast på asfalterade banor som är slutna (även avspärrade stadsgator förekommer i vissa racingtävlingar) och bilarna är specialbyggda för hög hastighet. Bilarna startar samtidigt i klunga. Formel 1 är den mest kända tävlingsformen inom bilsport och världsmästerskapet går under namnet FIA Formula One World Championship där varje deltävling kallas Grand Prix. Reglerna är många och inte helt okomplicerade men det avgörande är tid och poäng. Namnet Formel 1, 2 eller 3 härstammar från att bilarna är byggda enligt en viss “formel” med rigorösa bestämmelser, där formel 1-bilen är slagskeppet med bäst prestanda och högsta hastighet. Det finns också racingtävlingar med mer personbilsliknande men slimmade och trimmade fordon.

3333

Dragracing är en annan känd bilsport där två specialbyggda bilar, så kallade dragsters, med “monster”-motorer tävlar om att köra en viss raksträcka på snabbast tid. Sträckan bygger ofta på 1/4 och 1/8 engelsk mil och mäter runt 200 eller 400 meter, men även andra sträckor förekommer. Här nämns hastigheter på närmare 500 km/timme i slutet på banan och bilarna måste använda sig av bromsskärmar (en slags “fallskärm” som fälls ut bakom bilen) för att få ner farten efter loppet. Även dragracing delas upp i många grenar med olika regler, bilar och utföranden.

De senaste åren har monster trucktävlingar och uppträdanden blivit alltmer populära i Sverige, vilket man kan förstå. Ombyggda pickup-lastbilar med gigantiska hjul och kraftfulla motorer som får luften att vibrera, vrålar runt på en bana och hoppar över olika hinder som små vanliga bilar och krossar dem, utför diverse “konster” som loopar och rullningar, varpå de bedöms poängmässigt av domare. Ett spektakulärt skådespel som lockar fram den motoroljeluktande busen hos åskådaren. De tävlas ofta två och två på tid på en kullig raksträcka eller en ensam bil som kör freestyle på en arena.

Den mänskliga fantasin har inga gränser och vi kommer helt säkert få se nya, spännande former av bilsport i framtiden som bygger på både ny och gammal teknik. En sak är säker – bilsporten är här för att stanna!