Båtsport

3wat

Båtsport är ett riktigt brett ämne och här kan vi hitta allt ifrån optimistjollen till de stora offshorebåtarna som åker jorden runt i Volvo Ocean Race. När det gäller Sverige och vårt båtsportsarv finns en hel del att hämta. Vi har även en fin historia när det gäller båtbyggeri och hur vi ska använda dem rent praktiskt. Att börja med båtsport kan vi göra redan vid mycket unga år men för att utöva en båtsport offshore så måste vi vara 15 år. Undantag finns om vi har en besättning där alla har förar- och manöverintyg, då tillåts en person vara med från åldern 13 år.

Kappsegling

Detta är en klassisk båtsport som vi i Sverige är mycket duktiga på. Det är också en officiell sportgren i OS så vi får också se den som en världsligt utövad sport. Deltagarna tar sig runt en bana markerad med bojar och det är viktigt att inte passera startlinjen naturligtvis innan startskottet gått av. Den som snabbast tar sig runt banan vinner. Det låter kanske enkelt men det är ofta många andra deltagare med som trängs runt om så det finns regler om hur vi måste uppföra oss. Bryter vi mot dessa regler så slutar det oftast med en diskvalificering och det är mycket lätt hänt då detta handlar mycket om taktik. Ibland kan vi bli tvungna att byta spår eller slå om på grund av andra båtars taktiska fördelar gentemot oss som gör att vi tappar tid eller måste välja ett sämre spår. Vi kan lugnt säga att detta handlar om skicklighet där vi måste tänka ungefär som en schackspelare och dessutom vara duktiga på att läsa väder och vind. Väljer vi fel spår kan det kosta oss mycket i tid och segern kan gå förlorad. God fysik är en fördel då vi hela tiden är aktiva i båten och är vi på en större båt med flera besättningsmedlemmar så måste vi också vara bra på att samarbete.

Offshore racing

Detta är en sport där vi använder många hästkrafter och det går undan må du tro. Sporten är inte helt ofarlig och det har inträffat en del tragiska olyckor. En som ligger rätt färskt i minnet är från 1990 då Stefano Casiraghi förolyckades under en träningsrunda. Att förebygga olyckor i en sport som denna när det handlar om höga hastigheter är svårt men viktigaste verktyget vi har för detta är att köra efter förmågan vi har och inte lita på turen. Självfallet så finns det en hel del lösningar på säkerhetsanordningar som båtarna måste utrustas med. Att denna båtsport är en dyr sport att utöva är något som säger sig självt men vi kan också välja att börja med en enklare variant för att sedan efter goda resultat försöka få sponsorer. Det är så de flesta utövare fått göra men vill du ändå prova på så kan du alltid höra med din närmaste båtklubb för att se vilka möjligheter som finns för just dig. Lycka till men kom ihåg, säkerheten framför allt!